Veel gebruikte sieraden termen

Chokers: Een choker is een wat korter collier voor dames, van 38 tot 45 cm (voor de vollere halzen). Het zijn over het algemeen wat chiquere colliers, die net onder het kuiltje in de hals vallen. Soms wordt aan de voorkant toegewerkt naar een soort hangergedeelte, maar dit hoeft niet.

Emailleren: Met behulp van emaillen glas versieringen aanbrengen.

Entourage ring: De Entourage ring is eigenlijk ook een groeibriljant ring, maar heeft meerdere stenen. Een grote briljant of andere edelsteen in het midden, met daaromheen rondom meerdere kleine briljanten. Van bovenaf lijkt een entourage ring een beetje op een bloem.

Groeibriljant ring (solitair): De groeibriljant ring is een gouden ring met (meestal) een enkele briljant. Deze is gezet zodat de steen mooi uitkomt in de ring. De meest voorkomende zettingen zijn het 6 poots chaton en het spiegel chaton. Maar er zijn ook een aantal fantasiezettingen. Groeibriljant ringen kan men laten groeien. Dit betekent, dat de oude ring ingeruild wordt, en tegen bijbetaling van het verschil, er een nieuwe ring met een grotere briljant aangeschaft wordt. De stenenkwaliteit ligt hoger dan in een memoire ring.

Guillocheren: Een machinale graveerbeweging, veel lijntjes strak naast elkaar en in ronde patronen gegraveerd.

Lapideren: Een vlakke of ronde plaat voorzien van schuine randen.

Lengtecolliers: Lengtecolliers zijn de meest voorkomende soorten schakeltjes. De lengtecolliers zijn uitermate geschikt om een hangertje aan te hangen, zoals een bedel of een kruisje.

Matteren: Het oppervlakte mat maken van een horloge of sieraad.

Memoire ring: De memoire ring is een gouden ring, met briljanten. De ring zit in een systeem, waarbij het mogelijk is om later stenen bij te plaatsen in de ring, of de ring in zijn geheel in te ruilen tegen een ring met grotere stenen.

Omegacollier: Het omega collier zit tussen een slangencollier en een spang in. Het zijn halfstijve colliers, waar vaak een hanger aan gedragen wordt, hoewel een breder omegacollier ook heel goed alleen gedragen kan worden. Vaak zijn omegacolliers zo gefabriceerd dat één kan geelgoud en de ander witgoud is.

Polijsten: Het oppervlakte van een horloge of sieraad glad maken.

PVD-coating: Dit is een verfijnde procedure, uitgevoerd in een proces waarin een vacuüm wordt gerealiseerd. Het sieraad, of een deel daarvan, wordt bestookt met miniem kleine deeltjes, die een beschermende laag vormen. De 1 tot 3 micrometer dunne lagen die zo ontstaan zijn bijzonder hard.

Relatieringen: Relatieringen zijn er in vele kleurcombinaties en modellen. Ook is het hierbij mogelijk om uw eigen ontwerp te laten maken.

Slangencolliers: Vergelijkbaar met lengtecolliers, maar iets sierlijker. Daarnaast is een slangencollier ook iets kwetsbaarder, en minder mooi te solderen.

Spang: Een spang is een stijf collier. Het bestaat vaak uit een stuk materiaal, soms met een scharnier. Spangen worden zowel machinaal als met de hand gemaakt.

Zegelring: De zegelring is een ring met een platte bovenkant. Ze komen zowel in zilver als in goud voor. De bovenkant is of glad goud of zilver, of is voorzien van een platte steen. Vaak is dit een onyx, maar ook carneool, lagensteen of goudsteen komen voor als zegelringsteen. De stenen zijn of gezet of geplakt.

Button Top

Ontvang 5% korting